CURS DE TATARA-CONSTRUCCIÓ EN PLANXES AMB MAMI KATO-JAPÓ-TALLER PENÉLOPE VALLEJO




CURS DE TATARA-PLANXES DE FANG-MAMI KATO

L'inici: La ceramista japonesa Mami Kato ens explica com es construeix un motlle senzill per després podrem construïr un  bol,  fem el motllo de guix , per després anar conformant la peça a sobre d'aquest.La  manera de treballar de la Mami Kato és impacable, organitzada, pulcre, inteligent, tot mesurat peró després les seves obres , són fresques, espontànees, sinceres i boniques....























Segon pas: un cop tenim el motlle, net i polit,  ja podem començar a construïr el bol, farem les planxetes-tatara , sempre posarem una mica de pols de maizena ,perqué no se'ns enganxi massa el fang i es pogui desenmotllar, 
farem la part de la base amb una bola aixafada aplanada amb les mans i just a la vora d'aquesta i col.locarem la planxa sense cosir només apretar el màxim després per dins si que ho afinarem i ho cosirem bé.









Tercer pas : la base - el peu, de la peça,  per els Japonesos és molt important , quan elaboren una peça tant es important la base com la vora , com la paret interior i exterior , tot és important. El peu es col.loca fent una boleta petita i deixant com un botó el mig.















Quart pas: Hem preparat un esmalt de cendres , barrejant esmalt transparent d'alta i una part de cendres, tot ben barrejat i colat. Aplicat directa o bé sobre d'Engalbe de porcellana blanca. Hem fet monococció , amb forn de gas i fent una reducció quan hem arribat a uns950ºC i reducció fins a 1260ºC . 












Cinqué pas: Hem fet bols de té també amb porcellana, la Mami Kato ens explica amb molta cura tots els passos, la porcellana és menys plàstica i necessita més "carinyu" es nota que la Mami hi treballa sovint, té un domini total de la matéria ...fem el mateix sistema de construcció tenin en compte la poca plasticitat de la porcellana.














Sisé: Observar els resultats , la cuita ha anat molt bé, hem fet  monococció i les peces estaven crues i esmaltades, l'esmalt de cendra s'ha fós, peró,  al aplicar-ho amb pinzell sobre fang humit , algunes zones han quedat pot cobertes, l'esmalt ha quedat amb un tó verd i les parts on hi havia engalbe de porcellana l'esmalt queda més intens.Hi ha parts d'engalbe que es va pintar peró després és va treure amb esponja per tal de només deixar la textura i que aquesta resaltés, al resultat ha quedat  a la part exterior una mica més esblanqueït . Amb general ha anat molt bé, tot i que hi ha algunes esquerdes, s'ha fet la reducció a 950ºC fins a 1000ºC-1100ºC aprox. després s'ha arribat a 1260ºC. 
Els esmalts de cendra fonen i amb general poden fer esmalts verdosos i també blaus depenen del tipus de fusta utilitzada per fer-ne cendres.






















Comentaris